Spaghetti ala carbonara dlaczego ala ? zamiast boczku użyłam piersi z kurczaka . Wszystko doprawiłam nowością na rynku marki Kamis Przyprawa do Spaghetti Carbonara .
Pamiętajmy aby makaron ugotować al dente - a jak sprwdzić czy jest dobrze ugotowany ?
Istnieje dość niekonwencjonalna metoda
sprawdzania: należy rzucić nim o
sufit lub o ścianę. Jeśli się przyklei - jest w sam raz do jedzenia.
Spahgetti ala carbonara z piersią z kurczaka
składniki
1 opakowanie makaronu spaghetti
3 żółtko jaja
1 szklanka śmietany 30 %
przyprawa do makaronu carbonara Kamis
Sól morska
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie al dente. Żółtka jaj mieszamy z śmietanką i solą morską do smaku. Dodajemy przyprawę do makronu carbonara - mieszamy dobrze. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Następnie solimy do smaku i smażymy na masełku z odrobina oliwy. Do podsmażonego kurczaka dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Zalewamy śmietaną wymieszaną żółtkami. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem .
oo, obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńTylko jak potem zdjąć ten makaron z sufitu? ;)
OdpowiedzUsuńA carbonarę zjem chętnie zawsze, ale nie wszędzie, bo w knajpach nie potrafią jej robić ;)