Smaczny lekki obiadek ryż do tego szpinak i zamiast smażonego jajka białko ścięte w kuchence mikrofalowej. Warto spróbować .
Ryż z szpinakiem i białkową kulą
składniki
1 szklanka ryżu
2 ząbki czosnku
sól morska
1 łyżka oliwy
1 szklanka szpinaku
4 szt białko
uniwersalna przyprawa
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy. Szpinak myjemy kroimy na paseczki. Na patelni podgrzewamy olej dodajemy do niego posiekany czosnek. Chwilkę podsmażamy. Na patelnie dodajemy pokrojony szpinak i smażymy chwilę , podlewamy odrobiną wody , solimy do smaku. Do szpinaku dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy. Doprawiamy do smaku , pieprzem i solą . Jajka myjemy , oddzielamy białko i żółtka. Do szklanki dajemy 2 białka doprawiamy odrobiną przyprawy uniwersalnej - mieszamy. Wkładamy szklankę z białkiem do kuchenki mikrofalowej na ok 3 min. W szklance ma powstać kula z ściętego białka. Ryż wykładamy na talerz obok kładziemy kulę z białka. Podajemy na ciepło.
świetny obiad, lubię takie:)
OdpowiedzUsuń