Smaczna i bardzo zdrowa surówka obiadowa z gotowanych buraczków. Przyprawione odrobiną tymianku i rozmarynu. Użyłam ekologicznych włoskich orzechów SYMBIO
Obiadowe buraczki z orzechami
składniki
4 szt buraki czerwone
ocet winny
tymianek Kamis
rozmaryn Kamis
Sól morska
pieprz biały Prymat
olej roślinny
6 łyżek orzechów włoskich ekologicznych SYMBIO
1 łyżeczka cukru
Buraki obieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny octu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ścieramy buraczki na tarce jarzynowej duże oczka. Chłodzimy. Orzechy włoskie siekamy dużym nożem i dodajemy do buraczków . Buraczki solimy do smaku. Dodajemy odrobinę octu i cukru. Mieszamy buraki mają być słodko kwaśne. Dodajemy pieprz do smaku. Następnie dodajemy olej i wszystko razem mieszamy. Tymianek i rozmaryn rozcieramy w ręce i dodajemy do sałatki. Mieszamy i chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz