w moim domu musi być zupa , moja rodzinka to smakosze - no może pomijając Gabrielkę - która właśnie jest na diecie :)
Smaczna koperkowa na śmietanie
składniki
5 ziemniaków
1 marchew
1 pietruszka
1 łyżka mąka pszenna
1 łyżka masła
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżka oleju czosnkowego
pieprz biały
koperek siekany
1/2 szklanki śmietany 30 %
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Na dużej patelni rozpuszczamy masło dodajemy olej. Podsmażamy pokrojone ziemniaczki. Po ok 10 min dodajemy starte warzywa. Smażymy razem. W osobnym garnku zagotowujemy bulion. Na patelnie z warzywami dajemy łyżkę mąki i mieszamy . Zalewamy 1 szklanką wody i mieszamy, aby nie powstały grudki. Zawartość patelni przelewamy do garnka z bulionem. Gotujemy ok 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę 30 procent. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy koperek. Mieszamy i podajemy.
Lubię taką zupę.
OdpowiedzUsuń