Smaczna sałatka z śledzikiem i żurawiną , na imprezy święta i kolację . Do sałatki wybrałam bardzo smaczna i słodka żurawinę SYMBIO. Pochodzi ona z ekologicznych upraw.
Słodko -kwaśna sałatka śledziowa z żurawiną
składniki
5 szt śledzie matiasy
1/2 opakowanie żurawiny ekologicznej SYMBIO
1 cebula biała
1/2 szklanki olej rzepakowy
chilli
3 łyżki ketchupu ostrego
cukier drobny
1 łyżeczka przecieru pomidorowego 30%
sok z cytryny
Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Kiedy śledzie nie będą już mocno słone płuczemy je i osuszamy. Następnie kroimy w kawałki.
Cebulę podsmażamy na łyżce oleju - ma lekko zmięknąć ale nie może się zarumienić. Dodajemy do niej ketchup , przecier pomidorowy. Dobrze mieszamy. Dolewamy resztę oleju. Doprawiamy sola , chilli do smaku. Chwilę gotujemy. Dodajemy sok z cytryny i dla przełamania sok z cytryny. Sos musi być słodko kwaśny. Następnie dodajemy żurawinę wszystko mieszamy. Chłodzimy zalewę . Do zalewy dodajemy pokrojonego śledzika. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do lodówki aby smaki przeszły .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz