Jak ja lubię ta potrawę , wspaniale pasuje na obiad , zdrowo , szybko , lekko. Dziś dodałam do niego cukinię , kiełbaskę i pyszna słodka żurawinę. Żurawinę ekologiczną marki Symbio.
Risotto z żurawiną na białym winie
składniki
2 woreczki ryżu Kupiec
1 szklanka żurawiny Symbio
1 szt cukinia
2 łyżki masła
15 dag kiełbasy krakowskiej
1 szt cebula biała
3 szklanki bulion drobiowy
Sól morska-
pieprz biały
3/4 szklanki wina białego
Na dużej głębokiej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy posiekaną cebulkę z kiełbaską. Wsypujemy ryż - mieszamy i smażymy aż ryż stanie się szklisty. Podlewamy winem. Zwiększamy płomień i redukujemy alkohol. Kiedy alkohol wyparuje podlewamy ryż bulionem ok 1/2 szklanki - mieszamy dusimy. Po kilku minutach czynność powtarzamy. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę dodajemy do ryżo- mieszamy. Podlewamy bulionem. Dusimy. Nakrywamy pokrywką i dusimy aż ryż wypije bulion. Dodajemy żurawinę - mieszamy . Podlewamy resztą bulionu. Nakrywamy i dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.
Ale fajny pomysł na risotto! A u mnie akurat ryż arborio w szafce czeka, już wiem co z nim zrobię ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://gotowaniena102.blogspot.com/