Przypadek sprawił ,że podczas porządków w zamrażalce znalazłam fajna kaczuszkę .
Powstała kaczka nadziewana pomarańczami i jabłkami , pieczona w soku jabłkowo , pomarańczowym .
Owocowa kaczuszka
składniki
kaczka
2 pomarańcze
1 jabłko
1 szklanka soku pomarańczowego
1 szklanka soku jabłkowego
majeranek
sól
pieprz
papryka słodka
Kaczkę myjemy osuszamy. Do ok 3 łyżek soku pomarańczowego dodajemy przyprawy i mieszamy . Nacieramy kaczkę z każdej strony i w środku.
Do jej środka wkładamy kawałki pomarańczy i jabłka. Pomarańcze wcześniej szorujemy a jabłka dobrze myjemy . Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego wlewamy soki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 min . Potem zmniejszamy temperaturę do ok 170 i pieczemy ją ok 1 godziny. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz