Kolejny pomysł na wykorzystanie szynkowaru.
Dziś połączyłam mięso z świeżą czerwona papryką . Wyszło smacznie .
Wędlinka domowa zrobiona z piersi kurczaka.
Prasowana domowa wędlina z papryką
składniki
3 piersi z kurczka
przyprawa do miesa żelatyna
papryka czerwona
sól morska
1 mała polędwiczka
Pierś z kurczka nacinamy solimy , doprawiamy przyprawa do mięsa i układamy na dnie szynkowara.
Posypujemy żelatyną . Polędwiczkę i pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę mieszamy ją z sola , przyprawa i żelatyną . Dodajemy pokrojona w kosteczkę paprykę mieszamy . Układamy masę na piersi . Kolejną pierś nacinamy i układamy na masie. Posypujemy przyprawa i sola morska . Zamykamy szynkowar. Zamykamy go szczelinie. Wkładamy termometr . Szynkowar wkładamy do
garnka z wodą i gotujemy aż na termometrze będziemy mieli ok 72
stopnie. Szynkowar wyjmujemy studzimy, wkładamy na noc do lodówki. Rano
polewamy go ciepłą woda i wyciągamy wędlinę .
Do zrobienia wędliny wykorzystałam to urządzenie http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Singiel/373
POLECAM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz