Smażony śledzik w occie - nie ma nic lepszego. Ten smak , kruche mięsko , po prostu pycha .
Takie słoiczki robi co jakiś czas i wstawiamy do lodówki zajadamy nie tylko w poście.
Postny śledzik z octu
składniki
1 kg śledzi bez głów
mąka
2 jaja
bułka tarta
zalewa
500 ml wody
1 średnia cebula
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
5 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego
100 ml octu spirytusowego 10%
Oczyszczone śledzie myjemy osuszamy , solimy z każdej strony. Obtaczamy w mące następnie w roztrzepanym jajku i na koniec obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane śledzie smażymy na złoto na oleju. Usmażone układamy na ręczniku papierowym.
Robimy zalewę . Cebule obieramy i kroimy w piórka .Wszystkie składniki mieszamy w garnku i zagotowujemy. Ryby układamy w słoikach i zalewamy ciepłą zalewa . Zakręcamy i odstawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz