Smaczna przystawka lub kolacja .
Wiosenna sałatka śledziowa z porem
2 pory
2 cebule
ocet ok 1 łyżka
sól morska
jajko 3 szt
śmietana 30 % 1 łyżka
pieprz
czosnek 1 ząbek
Pory myjemy osuszamy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Solimy i ugniatamy ręka aby warzywa zmiękły. Czosnek wyciskamy i mieszamy z porem i cebulą . Śledzie wyciągamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Do cebuli i pora dodajemy odrobinę octu. Mieszamy. Dodajemy łyżkę śmietany i jeszcze raz mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy na ćwiartki.
Do śledzie dodajemy sałatkę porową lekko mieszamy. Na koniec dodajemy kawałki jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz