Smaczna domowa wędlina zrobiona w szynkowarze . Kilka godzin i mamy coś
pysznego bez konserwantów , sama natura a dla zdrowotności młoda pokrzywa .
Wędlina wspaniale nadaje się do kanapek , idealnie smakuje na łonie natury
.Dla małych i dużych .
1 kg łopatki
sól peklowana 1 łyżeczka
sól ziołowa do smaku
pieprz biały
1/2 szklanki zimnej wody
1 szklanka listków młodej pokrzywy
Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy zimna wodę , sól peklowaną.
Dobrze mieszamy . Pokrzywę zalewamy gorąca wodą po ok 5 min odcedzamy ja i
drobno siekamy . Pokrzywę dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą ziołową i
pieprzem. Mieszankę mięsną wkładamy do worka i wkładamy do szynkowaru. Wkładamy
termometr . Wkładamy do garnka z woda i gotujemy aż na termometrze będzie 80
stopni. Po tym czasie wkładamy szynkowar do wody z lodem. Po schłodzeniu
wkładamy go do lodówki. Po 12 godzinach otwieramy szynkowar i wyciągamy wędlinę.
Kroimy i przyrządzamy piknikowe kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz