Malutkie delikatne kiełbaski do rączki. Wspaniale nadają się na piknik,
wycieczkę czy grilla. Dodatek czosnku niedźwiedziego to nie tylko dobrodziejstwo
smaku ale i zdrowie .
Piknikowe kiełbaski z czosnkiem niedźwiedzim
składniki
1 kg łopatki
0,5 kg podgardla
30 dag świeżego czosnku niedźwiedziego
sól
majeranek
pieprz mielony
5 ząbków czosnku
jelita baranie
zimna woda ok 1,5 szklanki
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mielenia. Czosnek niedźwiedzi
myjemy osuszamy i siekamy drobno. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, majeranek ,
pieprz i wyciśnięty czosnek. Przyprawy dodajemy do smaku. Wyrabiamy dobrze masę
. Dodajemy wodę i posiekany czosnek niedźwiedzi. Jeszcze raz wyrabiamy aż mięso
będzie dobrze odchodzić od ręki. Jelita moczymy w misce z letnia wodą .
Przygotowana masę napychamy do jelita za pomocą maszynki z odpowiednio cienką
końcówką . Moje kiełbaski mają ok 10 cm także co taki kawałek zawijamy tworząc
kiełbaskę. Gotową kiełbasę wieszamy aby lekko obeschła. Nastawiamy garnek z wodą
kiedy woda zacznie się gotować wyłączamy ogień . Wkładamy kiełbaski. Nakrywamy
garnek i zostawiamy na ok 15 min. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i pakujemy
na piknik. Wspaniale smakuje na zimno ale i z grilla jest fantastyczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz