Pyszny marynowany wyshaczem łosoś podany na jabłkach duszonych w Bieszczadzkim miodzikiem .
danie przystawkowe, świąteczne po prostu pyszne .
Marynowany łosoś na jabłku w miodzie
składniki
płat łososia ok 1 kg
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
50 ml whisky
3 pęczki koperku
2 jabłka
4 łyżki miodu
Płat łososia polewamy whisky nacieramy. Mieszamy cukier z solą .Tą mieszanką nacieramy mięso łososia. Koper
myjemy osuszamy i siekamy. Układamy na łososiu. Płat zawijamy ciasno streczem. wstawiamy do lodówki na 3 dni. Po trzech dniach kroimy pod skosem w cienkie plasterki. Jabłka myjemy kroimy na cząstki. na patelnie dajemy miód ,dodajemy jabłko ,chwile dusimy. Na talerz wykładamy jabłka z miodem. Rozkładamy równomiernie na talerzu . Na to układamy plasterki łososia. Ozdabiamy cytryną .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz