Pomysł na śniadanie , przyjęcie . bardzo ładnie wygląda na stole smakuje wyśmienicie .Lekka delikatna przekąska lub starter przed przyjęciem .
Galareta z jajkiem i szynką - śniadaniowy keks
składniki
6 plastrów sera żółtego prostokątnego
600 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
1 łyżka octu
7 łyżeczek żelatyny ja użyłam proszku o nazwie auszpik
6 jajek
8 plasterków szynki
Keksówkę wyścielamy folia śniadaniową . Wywar podgrzewamy rozpuszczamy w nim auszpik. Dodajemy łyżke octu aby galareta nie była mdła. Foremkę wyścieloną folia smarujemy wywarem z auszpikiem następnie układamy plasterki sera . Jajka ugotowane na twardo układamy na środku formy , odcinamy końcówki jajek aby ładnie do siebie pasowały . Plasterki szynki zwijamy w rulonik i układamy po bokach jajek . Zalewamy przygotowanym wywarem. Nakrywamy plasterkami sera , potem folią i odstawiamy do lodówki do stężenia. Wyciągamy z formy , usuwamy folię i kroimy w plasterki.
7 łyżeczek auszpiku? chyba żelatyny, bo auszpik to galareta przygotowana z wywaru i żelatyny.
OdpowiedzUsuńAuszpik - zgadza się , ale można tez kupić proszek o nazwie auszpik np knorr tego użyłam właśnie
Usuń