Kolejna moja propozycja na zupę tajska tym razem z samych warzyw . Wspaniale smakują w niej strączki młodego groszku ,dodają słodyczy :)
Wegetariańska zupa tajska z groszkiem cukrowym
składniki
1 marchewka
biała część pora
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
6 pieczarek
garść groszku cukrowego
curry
imbir
1 łyżka pędów bambusa
4 łyżki mleka kokosowego
1 litr bulionu
makaron ryżowy
chilli
oliwa
Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie zapałki tak samo pora, cebule i czosnek siekamy. warzywa podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki. Solimy do smaku. Przekładamy do garnka zalewamy bulionem. Zagotowujemy ,dodajemy curry ,imbir . Następnie groszek zielony. Chwilę gotujemy dodajemy pędy bambusa mleczko kokosowe i chilli. Doprawiamy przyprawami jeżeli zupa jest mało wyrazista. Makaron przygotowujemy według przepisu dodajemy do zupy.
Na oliwie podsmażamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz