sobota, 12 maja 2012

Greckie pomarańcze -ciasto

Lista składników

1 kostka margaryny Kasia
budyń smietankowy 3 szt
cukier 1/2 szklanki
sok z greckich pomarańczy 3 szkl
1/2 litra śmietany 30%
cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru
3 paczki ciastka petitki
1i 1/2 czekolady mlecznej
mleko ok 3 łyzki
5 jaj
szklanka mąki
szklanka cukru
proszek do pieczenia 2 łyzeczki

Całe jajka ubijamy z szklanką cukru aż masa będzie biała dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .Mieszamy łyżka i pieczemy biszkopt.
Masa pomarańczowa- Zagotowujemy 3 szklanki soku z pomarańczy z 1/;2 szklanki cukru .W jednej szklance rozmieszamy budynie .Wlewamy budynie na gotujacy się sok .Mieszamy zagotowujemy odstawiamy . Zimny budyń miksujemy z kasią .Chłodzimy Wykładamy na biszkopt. Biała masa-ubijamy śmietanę  z cukrem dodajemy rozpuszczona zelatynę ubijamy.Wykładamy na pomarańczową masę. Ciasta moczymy w soku pomarańczowym układamy na masie jeden przy drugim . Robimy polewę czekoladową . W garneczku zagotowujemy mleko ok 3 łyzki i dodajemy pokruszona czekoladę mieszamy i polewamy ciastka . Chłodzimy
.

2 komentarze: