Bardzo lubię ten makaronik i jego rozmiary . Można nadziewać go różnymi farszami. dziś specjalnie dla córki mięsko i serek .
Nadziewane muszle
składniki
12 szt makaronu muszle
25 dag mięsa mielonego
1/2 szt cebula
1 ząbek czosnek
15 dag sera zółtego
koperek
masło
sól morska
Muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Na patelni podsmażamy posiekana cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Do mięsa dodajemy pokrojony drobno ser zółty i mieszamy. Takim farszem nadziewamy makaron. Układamy muszle w naczyniu żaroodpornym na dno dajemy troszkę masła i oliwy i zapiekamy w piekarniku , do momentu rozpuszczenia się sera.
Rewelacja ! Aczkolwiek napełnianie tych muszelek jest zbyt pracochłonne jak dla mnie mając w perspektywie obiad dla 4 osób :)) Z chęcią wpadnę do Ciebie na obiadek :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie musze, prosto i pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń