Jeszcze w wolnej chwili robię słoiczki - po kilka sztuk ,żeby było z czego zima wybierać .
Dziś zrobiłam kapustkę w zalewie octowej - pomieszałam białą i czerwona kapustę .
Sałatka w słoikach z kapusty czerwonej i białej
składniki
1 kg kapusta biała
1 kg kapusta czerwona
1.5 szklanki wody
20 dag cukru
2 szt liść laurowy
3 szt ziele angielskie
5 szt pieprz kulki
0,5 szklanki ocet 10 %
4 łyżeczki soli
Kapustę , białą i czerwona kroimy w paseczki. Do dużego garnka wlewamy 1,5 szklanki wody dolewamy pół szklanki octu , dodajemy sól i cukier. Zagotowujemy z przyprawami. Dodajemy pokrojoną kapustę mieszamy z zalewą i gotujemy ok 15 min. Gorąca kapustę nakładamy do słoików. Dodajemy łyżkę oliwy i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz