Amarantus pierwszy raz w mojej kuchni , choć powiem ,że już dawno miałam na niego ochotę to nie miałam możliwości go kupić .
Teraz mam dzięki marce Symbio - testuję to zdrowe cudo.
Podstawowe informacje o tym wynalazku.
Amarantus zawiera bardzo drobną frakcję skrobi, dzięki czemu jest ona
łatwostrawna i szybko dostarcza organizmowi energii. Zawartość
składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fosfor i potas jest w amarantusie znacznie wyższa niż np. w pszenicy. Zaletą ziarna szarłatu - to jego polska nazwa- można również
zaliczyć wysoką zawartość błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Jest
to białko o niezwykle wysokim stopniu przyswajalności – 75% – dla
porównania wartość białka zawartego w mięsie 70%, w mleku 72%. Pod
względem ilości żelaza amarantus przewyższa wszystkie rośliny (15 mg w
100 g nasion – dla porównania w mięsie wołowym i cielęcym ok. 2,5 mg w
100g).
Zboże to może być podawane chorym na celiakię, gdyż nie zawiera
glutenu.
Amarantus możemy kupić firmy Symbio która proponuje nam żywność ekologiczną
Potrawka z amarantusa , dyni i selera
składniki
1/2 opakowania Amaratus ekologiczny Symbio
2 szklanki dyni
2 kawałki seler naciowy
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnek
Sól morska
koperek
pieprz czarny mielony
Amarantus gotujemy w wodzie , której ma być ok 2 razy tyle co ziarenek. Do wody dodajemy odrobinę soli morskiej. Gotujemy ok 30 min na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszamy. Dynię kroimy w kosteczkę , można użyć mrożonej. Seler naciowy kroimy w małe plasterki. Cebulę siekamy , czosnek wyciskamy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną dynię i seler. Smażymy , mieszając co jakiś czas. Kiedy dynia jest gotowa dodajemy na patelnie do warzyw ugotowany amaratus. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy do smaku , solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Mieszamy . Potrawę ozdabiamy nitkami chilli.
ciekawy pomysł, takiego dania nie jadłam jeszcze:)
OdpowiedzUsuń