Mamy okres wysypu warzyw i owoców , choć w tym roku jakby ich mniej i jakby droższe. Ja cała wiosnę dbałam aby latem moja działka obfitowała w plony , no i doczekałam się . Cały zagon pysznych młodych buraczków.
Czas na zaprawy na zamykanie lata w słoiku.
Botwinka na zimę
składniki
2 bukiety botwinki
4 szt buraczki młode dość duże
4 cm chrzanu świeżego
2 łyżki cukru
3 ząbki czosnku
4 łyżki soli
1 bukiecik koperku świeżego
1 szklanka wody
5 łyżek octu jabłkowego
Botwinkę myjemy pozbywamy się brzydkich liści. Buraczki młode obieramy. Botwinkę kroimy , buraki ścieramy na tarce duże oczka. Koperek kroimy drobno.Czosnek i chrzan świeży ścieramy na tarce małe oczka. Do miski wkładamy pokrojoną botwinkę, koperek, starte buraczki, chrzan i czosnek. Mieszamy. W szklance wody mieszamy sól i cukier - zawiesinę wlewamy do miski z warzywami. Mieszamy. Wlewamy ok 5 łyżek octu jabłkowego -mieszamy. Nasza botwinkę nakładamy do słoiczków. zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz