niedziela, 21 grudnia 2014

Pęczotto z łososiem siekanym marynowanym w koperku

To jest to !!! Pęczak mój dobry kolega do tego siekany łosoś mocno koperkowy z nuta cytryny. Fasolka, kukurydza - piękne i smaczne połączenie.

 Pęczotto z łososiem siekanym marynowanym w koperku

 składniki

 1 szklanka pęczaku
fasolka zielona krojona 1 szklanka
kukurydza 1/2 szklanki
1/2 szklanki wina białego
masło klarowane
sól
łosoś
koperek cytryna
pieprz
bulion ok 2 szklanki


W garnku o szerokim dnie podgrzewamy masło, wsypujemy pęczak - mieszamy. Po chwili dolewamy wino białe . Redukujemy alkohol. Zalewamy bulionem i gotujemy.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy .
Łososia siekamy dość grubo kropimy cytryna i olejem . Solimy do smaku. Dodajemy posiekany koperek i odstawiamy do lodówki.
Do gotowej kaszy dodajemy fasolkę , kukurydzę . Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem według smaku.
Łososia dodajemy do garnka z pęczakiem. Lekko mieszamy -podajemy .





1 komentarz: