czwartek, 7 lutego 2013

Czosnkowe muffiny z pastą warzywną

 
Coś fantastycznego , muffiny zrobione na bazie oleju Kujawski Czosnkowy . W środku smaczna lekka pasta warzywna Ajvar .



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej -KUJAWSKI ZE SMAKIEM ,pod patronem swerwisu
ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem



Czosnkowe muffiny z pastą warzywną 

 składniki

 2 ,5 szklanki mąki,
    1/2 szkl oleju czosnkowego  Kujawski ze Smakiem Z pierwszego tłoczenia
    3 łyżki masło roztopione,
    Sól,
    pasta warzywna ajvar
    4 łyżki kukurydza,
    10 dag kiełbasa,
    2 łyżeczki proszek do pieczenia,
    1/3 łyzeczki cukru
    1,5 szklanki mleka,
    2 jajka
 

  Do miski wlewamy 1/2 szklanki oleju czosnkowego Kawałek masła roztopić przestudzić dolać do oleju ma być 3/4 szklanki tłuszczu. Następnie wbijamy jajka i wlewamy mleko. Mieszamy składniki trzepaczką.  Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę ,proszek do pieczenia sól do smaku i odrobinę cukru mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Do foremek muffinkowych wkładamy łyżkę ciasta następnie łyżkę pasty warzywnej i znów łyżeczkę ciasta. Na wierzch posypujemy pokrojoną kiełbasą i odsączoną kukurydzą , składniki lekko wbijamy w ciasto. Pieczemy ok 20 min w 190 stopniach.












1 komentarz:

  1. Muffiny wyglądają bardzo smakowicie,. ciekawy pomysł :)
    Dziękuję za udział w zabawie, pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń