Takie tam troszkę chińskie danie ale smaczne najlepiej zrobić je w woku. Mało kalorii i dużo smaków.
U chińczyka - ryż z woka
składniki
1 szt marchewka,
1 szt pierś z kurczaka,
Przyprawa do kurczaka - pikantna,
1 garść szpinak,
olej sezamowy,
sos sojowy,
1 szt por,
1 szt papryka czerwona,
1 szt cukinia,
dymka,
1 woreczek ryż
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obieramy i kroimy w julienne. Tak samo robimy z cukinią - tylko ją nie obieramy. Szpinak myjemy i osuszamy. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Posypujemy przyprawą do kurczaka odstawiamy na ok 15 min. Wok rozgrzewamy dajemy łyżeczkę oleju i podsmażamy kurczaka. Po podsmażeniu przesypujemy go do miski a do woka wkładamy pokrojona dymkę i por. Chwile mieszamy i przesypujemy do miski z kurczakiem. Następnie podsmażamy marchewkę , pokrojona paprykę i cukinię , kropimy sos sojowym. Dodajemy ryż ,mieszamy chwile i dodajemy wszystkie podsmażone składniki. Doprawiamy sosem sojowym i dodajemy listki szpinaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz