środa, 14 sierpnia 2013

Surówka pekinka z sosem musztardowym

Odkryta nie dawno smaczna surówka z sosem musztardowym winegret.

Surówka pekinka z sosem musztardowym

składniki
  1 szt kapusta pekińska
    4 marchewki
    2 cebule czerwone
    3 szt ogórek zielony
    2 papryki czerwone
    1  por
    olej
    musztarda mały słoiczek
    cukier
    pieprz czarny mielony
    sok z cytryny
    Szczypiorek cienki

Pora obieramy odcinamy brzydkie liście i kroimy w cienkie plasterki. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Paprykę czerwona myjemy usuwamy pestki i białe błonki kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińska kroimy na pół i jeszcze raz na pół wzdłuż. Następnie kroimy w plasterki. Cebulę czerwona siekamy. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Szczypiorek siekamy. Składniki mieszamy nie solimy aby kapusta nie siadał. Robimy sos mieszamy ok 1/2 szklanki oleju z 1 słoikiem musztardy , dodajemy sok z 1 cytryny ,sól ,pieprz i cukier do smaku. Sos dobrze mieszamy , wlewamy do sałatki przed podaniem i dobrze mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz