niedziela, 6 października 2013

Czerwona kapusta na czerwonym winie

 Kolejny przepis z wykorzystaniem wina w kuchni . Tym razem pyszna kapustka . 
Do potrawy wykorzystałam czerwone wino półwytrawne CELEBRO



Czerwona kapusta na czerwonym winie
składniki
1/2 szt czerwonej kapusty
    2-3  łyżki masła
    1/2 szklanki rodzynek
    3 gałązki rozmarynu
    1/2 słoika żurawiny dżem
    sól morska
    pieprz biały
    1 szklanka czerwone wino

Kapustę czerwoną kroimy bardzo cieniutko , szatkujemy. Na patelnie wlewamy wino dodajemy kilka gałązek rozmarynu i gotujemy. Po ok 6 min dodajemy rodzynki i dalej gotujemy. Dodajemy poszatkowana kapustę - mieszamy i gotujemy do miękkości. Można troszkę podlać bulionem . Następnie kiedy kapusta robi się miękka dodajemy dżem z żurawiny - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy masło mieszamy i chwilkę gotujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz