niedziela, 6 października 2013

Zupa jesienna z tymiankiem

Bardzo smaczna zupka jesienna z brukselką , fasolką i wieloma innymi warzywami gotowana z odrobina tymianku.

Zupa jesienna z tymiankiem

składniki
  1 garść fasolki szparagowej
    2 szt marchewka
    1/2 szt selera
    10  brukselek
    1 szt por
    tymianek
    masło
    śmietana 30 %
    Sól morska
    2 litry bulionu warzywnego
    3 ziemniaki

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Por kroimy  w plasterki , fasolkę zieloną kroimy na pół. Na masełku podsmażamy kilka gałązek tymianku. dodajemy pokrojone ziemniaki , marchewkę i seler , obsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony por. Mieszamy. Podlewamy bulionem. Gotujemy chwilę i dodajemy pozostałe warzywa. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wlewamy śmietanę 30 procent mieszamy i zupa jest gotowa.



1 komentarz:

  1. Bardzo chętnie zjadłabym sobie taką jesienną zupkę :)

    OdpowiedzUsuń