Taką szyneczkę robimy u nas w rodzinnym domu . Jest krucha i świetna w smaku .
składniki* 8 szt liść laurowy,
* 8 szt ziele angielskie,
* 12 szt pieprz,
* 10 kg szynka mięso,
* 80 dag Sól,
* 10 litrów wodaRobimy marynatę zalewę do szynki w której mięso będzie się moczyć w kamionce ok 4 dni ,
10 litrów wody zagotowujemy z przyprawami i solą i . Gotujemy ok 10 min . Studzimy zalewę .Gdy zalewa ostygnie wkładamy do niej mięso. Użyjemy połowę zalewy ,drugie pół odstawiamy w zimne miejsce . .Nakrywamy naczynie z szynką .Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni .Po2 dniach zmieniamy zalewę . Zalewa z 1o litrów starcza na wymianę zalewy .Pozostawiamy na kolejne 2 dni . Po 4 dniach moczenia wyciągamy mięso wieszamy na haku żeby obciekło . Następnie wiążemy je sznurkiem nadawając kształt szynki .Następnie takie szyneczki wędzimy . Po wędzeniu gotujemy je na małym ogniu w osolonej wodzie .Na 1kg szynki 1 godzina gotowania .Po ugotowaniu zostawiamy ją w garnku żeby ostygła .Zimną wyciągamy ,wieszamy żeby obciekła i osuszyła się
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz