sobota, 7 kwietnia 2012

Domowa kruchutka szyneczka

Taką szyneczkę robimy u nas w rodzinnym domu . Jest krucha i świetna w smaku .
składniki
    * 8 szt liść laurowy,
    * 8 szt ziele angielskie,
    * 12 szt pieprz,
    * 10 kg szynka mięso,
    * 80 dag Sól,
    * 10 litrów wodaRobimy marynatę zalewę do szynki w której mięso będzie się moczyć w kamionce ok 4 dni ,
10 litrów wody zagotowujemy z przyprawami i solą i . Gotujemy ok 10 min . Studzimy zalewę .Gdy zalewa ostygnie wkładamy do niej mięso. Użyjemy połowę zalewy ,drugie pół odstawiamy w zimne miejsce . .Nakrywamy naczynie z szynką  .Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni .Po2 dniach zmieniamy zalewę . Zalewa z 1o litrów starcza na wymianę zalewy .Pozostawiamy na kolejne 2 dni . Po 4 dniach moczenia wyciągamy mięso wieszamy na haku żeby obciekło . Następnie wiążemy je sznurkiem nadawając kształt szynki .Następnie takie szyneczki wędzimy . Po wędzeniu gotujemy je na małym ogniu w osolonej wodzie .Na 1kg szynki 1 godzina gotowania .Po ugotowaniu zostawiamy ją w garnku żeby ostygła .Zimną wyciągamy ,wieszamy żeby obciekła i osuszyła się

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz