sobota, 10 listopada 2012

Awokado z sałatką ryżową

Kiedy kupujemy awokado zwróćmy uwagę ,żeby było miękkie ale bez plam i przebarwień .Jeżeli kupimy twarde owińmy je w gazetę i pozostawmy na nasłonecznionym  parapecie z 1-2 dni -pięknie nam dojrzeje.

Awokado z sałatką ryżową
składniki

    1 woreczek ryż brązowy Kupiec
    2 ząbki czosnku
    5 kulek rzodkiewki
    4 szt paluszki krabowe,
    1 szt awokado,
    sól do smaku,
    pieprz kolorowy
    natka pietruszki,
    1 szt ogórek zielony

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu studzimy go. Awokado przekrawamy wyciągamy pestkę i delikatnie środek ,miseczka po awokado przyda się do serwowania sałątki. Awokado dusimy widelcem doprawiamy wyciśniętym czosnkiem i odrobina soku z cytryny .Mieszamy je z zimnym ryżem . Ogórka zielonego obieramy i ścieramy na tarce -odciskamy sok i dodajemy do ryżu . Rzodkiewki ścieramy na tarce duże oczka. Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę . Wszystkie składniki mieszamy . doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Sałatkę podajemy  w miseczkach po awokado. Posypujemy posiekaną natka pietruszki .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz