Kruche pierożki
składniki
4 szklanki mąka,
rodzynki,
konfitura jabłkowa,
5 dag drożdże,
2 łyżki śmietany,
1 margaryna,
2 szt jajka,
2 łyżki cukru pudru królewski
Na stolnicę przesiewamy 4 szklanki
maki . Dodajemy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy 2 łyżki
cukru pudru. Mieszamy ręką . Wkrawamy kostkę margaryny . Siekamy
dużym nożem . Wbijamy 2 jajka i dokładamy 2 łyżki śmietany .
Wyrabiamy ciasto . Formujemy kule . Owijamy ją w ściereczkę lnianą
i wkładamy do miski z ciepłą wodą .Zostawiamy ciasto do momentu
kiedy wypłynie na wierzch . Następnie rozwałkowujemy ciasto jak na
pierogi. Wycinamy kółka za pomocą szklanki . Nakładamy łyżeczkę
konfitury jabłkowej i dajemy 2 rodzynki . Zaklejamy jak pieroga.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Pieczemy ok 15 min w 190 stopniach . Po upieczeniu studzimy i
posypujemy cukrem pudrem
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz