Ja zrobiłam go na dodatkowym wywarze z wędzonych żeberek i dodałam warzywa . Smak .....:) nie do opisania.
Polska specjalność -Żurek na wędzonych żeberkach
składniki
1 opakowanie koncentrat Żurek Winiary
1/2 kg wędzone żeberka,
10 szt jajka,
4 łyżki śmietanka,
2 szt marchewka,
5 szt ziemniaków
1 łyżka majeranek
pieprz biały
2 ząbki czosnku
Do garnka z wodą ok 2 litry wkładamy wędzone żeberka. Gotujemy ok 35 min. Następnie dodajemy pokrojona marchewkę i ziemniaczki. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy koncentrat żurku. Mieszamy i gotujemy ok 10min. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę. Żurek zaprawiamy śmietaną i odstawiamy. Dodajemy 2 ząbki wyciśniętego czosnku ,pieprz i majeranek do smaku. Żurek podajemy z żeberkiem i kawałkami jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz