niedziela, 17 lutego 2013

Polska specjalność Winary -Żurek na wędzonych żeberkach

Firma Winiary wypuściła na rynek fantastyczny koncentrat zupy Żurek . Koncentrat jest wspaniały w smaku , wychodzi z niego wspaniały domowy żur . Wystarczy dodać go do zimnej wody wymieszać i zagotować .
Ja zrobiłam go na dodatkowym wywarze z wędzonych żeberek i dodałam warzywa . Smak .....:) nie do opisania.


Polska specjalność -Żurek na wędzonych żeberkach

składniki
   1 opakowanie koncentrat Żurek Winiary
    1/2 kg wędzone żeberka,
    10 szt jajka,
    4 łyżki śmietanka,
    2 szt marchewka,
    5 szt ziemniaków    
   1 łyżka majeranek
    pieprz biały
    2 ząbki czosnku

Do garnka z wodą ok 2 litry wkładamy wędzone żeberka. Gotujemy ok 35 min. Następnie dodajemy pokrojona marchewkę i ziemniaczki. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy koncentrat żurku. Mieszamy i gotujemy ok 10min. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę. Żurek zaprawiamy śmietaną i odstawiamy. Dodajemy 2 ząbki wyciśniętego czosnku ,pieprz i majeranek do smaku. Żurek podajemy z żeberkiem i kawałkami jajka.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz