niedziela, 17 marca 2013

Bakłażan z cukinią w towarzystwie indyka

Takie danie lubię . Szybko świeżo lekko .

Bakłażan z cukinią w towarzystwie indyka

składniki

    20 dag pierś z indyka,
    1 szt bakłażan,
    1  cukinia młoda,
    1  cebula,
    natka pietruszki,
    2 łyżki orzeszki pini (prażone),
    1 łyżka sos sojowy,
    sól czosnkowa,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    1 łyżka oleju

Pierś z indyka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę . Następnie polewamy sosem sojowym i odstawiamy. Bakłażana i cukinię myjemy osuszamy nie obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy. Natkę pietruszki grubo kroimy. Orzeszki prażymy na patelni. Na patelni podsmażamy mięsko , gdy się zrumieni dodajemy pokrojone warzywa. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem . Lekko podlewamy wodą ok 3 łyżki. Jeszcze chwilę smażymy. Na koniec dodajemy orzeszki i natkę . Podajemy na ciepło.



1 komentarz: