Takie danie lubię . Szybko świeżo lekko .
Bakłażan z cukinią w towarzystwie indyka
składniki
20 dag pierś z indyka,
1 szt bakłażan,
1 cukinia młoda,
1 cebula,
natka pietruszki,
2 łyżki orzeszki pini (prażone),
1 łyżka sos sojowy,
sól czosnkowa,
pieprz kolorowy ziarnisty
1 łyżka oleju
Pierś z indyka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę . Następnie polewamy sosem sojowym i odstawiamy. Bakłażana i cukinię myjemy osuszamy nie obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy. Natkę pietruszki grubo kroimy. Orzeszki prażymy na patelni. Na patelni podsmażamy mięsko , gdy się zrumieni dodajemy pokrojone warzywa. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem . Lekko podlewamy wodą ok 3 łyżki. Jeszcze chwilę smażymy. Na koniec dodajemy orzeszki i natkę . Podajemy na ciepło.
dobre towarzystwo do smacznego dania:)
OdpowiedzUsuń