apirusie Winiary .
Dietetyczne paluszki szpinakowo-owsiane
składniki
- 2 szklanki płatki owsiane błyskawiczne,
- 1 garść szpinaku,
- 1 jajko,
- papirus winiary
- pieprz czarny świeżo mielony
Szpinak myjemy lekko kroimy i wrzucamy na chwilę na osolony wrzątek. Następnie odcedzamy , siekamy i studzimy. Płatki błyskawiczne owsiane zalewamy wrzątkiem ok 1 cm nad poziom płatków. Odstawiamy. Gdy płatki napęcznieją wpiją wodę dodajemy do nich szpinak. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Nie za dużo papirus jest doprawiony. Dodajemy jajko i mieszamy. Nagrzewamy patelnię kładziemy papirus na który nakładamy placuszki owsiane, nakrywamy i smażymy z dwóch stron.. Podajemy .
Wspaniale smakują z sosem czosnkowym .W wersji light jogurt + czosnek .
świetny pomysł, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń