czwartek, 7 marca 2013

Dietetyczny deser z hibiskusa i czarnej porzeczki

 Deser lekki puszysty i niskokaloryczny . Zawiera dużo witamin . 
Do zrobienia tego deseru użyłam kondensowanego hibiskusa z sklepu internetowego SKWORCU
a także mojej mrożonej ekologicznej ( z mojej działki czarnej porzeczki)

Dietetyczny deser z hibiskusa i czarnej porzeczki


składniki

    1/2 szklanki czarna porzeczka,
    1/2 szklanki hibiskus kandyzowany,
    1 łyżka cukru brązowego
    1 szklanka maślanki
     1 szklanka Mleko Zagęszczone LIGHT Gostyń 
    1 opakowanie fix do śmietany

Kandyzowany hibiskus zalewamy odrobiną wrzątku ,aby kwiaty zmiękły i rozwinęły się , kilka sztuk zostawiamy do ozdoby resztę miksujemy z czarną porzeczką . Dodajemy cukier brązowy do smaku i jeszcze raz miksujemy. Dolewamy maślankę -dobrej jakości-gęstą. Następnie mleko zagęszczone light  Jeszcze raz wszystko miksujemy dodając pomalutku fix do śmietany. Wlewamy do szklaneczek i ozdabiamy kwiatem hibiskusa.







                                                          

Tak wygląda kandyzowany hibiskus i pochodzi z sklepu internetowego


1 komentarz:

  1. świetnie wygląda, ładna dekoracja jeszcze czegoś takiego nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń