Takie danie polecam na przyjęcie w ogrodzie , grilla ale skoro jeszcze sezon zimowy wyczarujmy sobie wiosnę w kuchni. Danie lekkie niskokaloryczne i bardzo smaczne .
Grillowany bakłażan z warzywną salsą
składniki
1 szt bakłażan,
1 łyżka olej lniany,
sól do smaku,
pieprz kolorowy ziarnisty
1 szt cebula czerwona,
1 szt awokado,
2 pomidory
natka pietruszki,
limonka,
szczypiorek,
2 korniszony
Bakłażana myjemy i kroimy w długie plastry. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Płuczemy i grillujemy na patelni grillowej lub grillu. Awokado obieramy i kroimy drobno. Cebule obieramy i siekamy. Pomidory parzymy i obieramy z skórki. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy. Korniszony kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy. Dodajemy sok z limonki , olej lniany sól i pieprz do smaku . Salsę chłodzimy i zimną nakładamy na bakłażana.
pysznie, kolorowo i wiosennie:)
OdpowiedzUsuń