czwartek, 7 marca 2013

Grillowany bakłażan z warzywną salsą

Takie danie polecam na przyjęcie w ogrodzie , grilla  ale skoro jeszcze sezon zimowy wyczarujmy sobie wiosnę w kuchni. Danie lekkie niskokaloryczne i bardzo smaczne .

Grillowany bakłażan z warzywną salsą
składniki
 1 szt bakłażan,
    1 łyżka olej lniany,
    sól do smaku,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    1 szt cebula czerwona,
    1 szt awokado,
    2  pomidory
    natka pietruszki,
    limonka,
    szczypiorek,
    2  korniszony


Bakłażana myjemy i kroimy w długie plastry. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Płuczemy i grillujemy  na patelni grillowej lub grillu. Awokado obieramy i kroimy drobno. Cebule obieramy i siekamy. Pomidory parzymy i obieramy z skórki. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy. Korniszony kroimy  w kosteczkę. Składniki mieszamy. Dodajemy sok z limonki , olej lniany sól i pieprz do smaku . Salsę chłodzimy i zimną nakładamy na bakłażana.



1 komentarz: