środa, 13 marca 2013

Okoń w pomidorach z warzywami

 Danie lekkie smaczne , tylko polecić .

Okoń w pomidorach z warzywami 
składniki

    1 kg okoń,
    1 szt papryka czerwona,
    1 szt por,
    1 łyżka masło,
    1 szklanka bulionu warzywnego
    Pieprz kolorowy
    1/2 szklanki wino białe,
    1 kartonik pomidorów krojonych PODRAVKA


Okonia myjemy wyciągamy wnętrzności , odcinamy głowę i usuwamy łuski. Jeszcze raz płuczemy i kroimy na kawałki. W rondelku roztapiamy masło podsmażamy posolonego okonia. Dodajemy pokrojonego pora i paprykę.  Zalewamy winem -redukujemy. Zalewamy ok 1 szklanką bulionu warzywnego. Gotujemy ok 5 min. dodajemy pokrojone pomidory z kartoniku. Gotujemy . doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Podajemy na ciepło.





Do potrawy użyłam pomidorów krojonych PODRAVKA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz