piątek, 8 marca 2013

Pomidorowa z ziołami prowansalskimi


 Do zrobienia zupki użyłam Pomidorów krojonych w kartoniku z ziołami prowansalskimi Firmy PODRAVKA. Dodatkowo dodałam trochę suszonych ziół.

Pomidorowa z ziołami prowansalskimi 
składniki

 1 szklanka śmietanka 12-procentowa,
    1 marchewka,
    1/3 szt seler
    1 karton pomidory krojone,
    1 łyżka zioła prowansalskie
    1  jajko,
    mąka,
    1 litr bulionu warzywnego
  
Seler obieramy i ścieramy na tarce. Marchewkę obieramy i także ścieramy ta tarce duże oczka. Warzywa gotujemy w bulionie warzywnym ok 8 min. Następnie dolewamy pomidory z kartonu i zagotowujemy. Dodajemy zioła prowansalskie -roztarte w dłoniach. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. W kubeczku robimy ciasto na kluski - mieszamy jajko z mąką i odrobina soli i nakąłdamy łyżeczka na gotującą się zupkę. Zagotowujemy i zaciągamy śmietanką.








Do zupy polecam


1 komentarz: