czwartek, 14 marca 2013
Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą
Prosty żurek najsmaczniejszy wystarczy dobry zakwas i przyprawa do żurku i barszczu białego KAMIS.
Dziś żurek podaję inaczej z kawałkami wędzonej makreli.
Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą
składniki
1 szklanka zakwas do żurku,
1 szt marchewka,
Przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis
pieprz kolorowy ziarnisty
1 szklanka śmietana 18 proc,
1 szt wędzone żeberka,
przyprawa uniwersalna
1 szt makrela wędzona,
liść laurowy
Do garnka wlewamy wodę , dodajemy liść laurowy starta marchewkę i wędzone żeberka. Gotujemy ok 30 min. Następnie dodajemy przyprawę uniwersalna i wlewamy zakwas żurku. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Na koniec zaciągamy śmietaną. Makrele obieramy os ości rwiemy na kawałki. Nalewamy żurek i ozdabiamy kawałkami makreli.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajny sposób na tradycyjny żurek:)
OdpowiedzUsuń