wtorek, 14 maja 2013

Sorbet rabarbarowo - pomarańczowy

Kolej na testowanie następnego cukru smakowego firmy Royal Brand - czas na cukier cytrynowy - także bardzo aromatyczny czuć prawdziwa cytrynę.

Sorbet rabarbarowo - pomarańczowy 

składniki

    4 kawałki rabarbar,
    2  pomarańcze
    cukier cytrynowy Royal Brand
    goździk
    cukier brązowy

Rabarbar ok 4 kawałki obieramy i kroimy w kosteczkę . Pomarańcza dobrze obieramy i usuwamy białą błonkę. Pomarańcza filetujemy. Do garnka wlewamy ok 1,5 szklanki wody 1 łyżkę cukru brązowego i 2 goździki. Zagotowujemy. Gotujemy ok 8 min , wyciągamy goździki. Miksujemy rabarbar -dodajemy pomarańcza i cukier cytrynowy do smaku. Miksujemy jeszcze raz. Wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika co 1 godzinę mieszamy łyżką aż powstanie pyszny sorbet.








2 komentarze:

  1. pięknie wygląda nic tylko brać i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze w życiu nie łączyłam rabarbaru z pomarańczami- czas to zmienić !

    OdpowiedzUsuń