sobota, 17 marca 2012

Surówka obiadowa Żydowska

Taka surówka spotkałam sie u nas w regionie ,jadłam ,nie wiem czy wyczułam wszystkie składniki ale w domku zrobiłam po swojemu i wyszła bardzo dobra ,
składniki
* 3 kawałki papryka marynowana,
    * 15 szt pieczarki marynowane,
    * 1 opakowanie kukurydza,
    * 1/2 szt kapusta biała,
    * 1/2 słoiczka CEBULKI MARYNOWANE,
    * 4 szt korniszony,
    * 1 szt por,
    * sos winegret,
    * 3 łyżki majonez,
    * 1 szt marchewka,
    * 1/2 szt groszek konserwowy,
    * 1 szt jabłka,
    * 1 szt cebula,
    * pieprz


Kapustę białą siekamy drobno ,lekko solimy i dostawiamy . Pieczarki marynowane ,paprykę ,cebulki groszek i kukurydzę odcedzamy . Pieczarki kroimy drobno w kostkę a paprykę w długie cieniutkie paseczki .Marchewkę ścieramy na tarce .Cebule i pora kroimy drobno.Korniszony kroimy drobno w kosteczkę .Jabłko obieramy ścieramy na tarce .Wszystkie składniki mieszamy .Robimy sos winegret łącząc proszek z oliwa i wodą ,mieszamy .Sos i majonez dodajemy do sałatki .Dokładnie mieszamy doprawiamy pieprzem .

2 komentarze:

  1. przepraszam, jakiego proszku uzywasz do zrobienia winaigrete? Myslalam, ze winaigrete robi sie z oleju badz oliwy i octu...?

    OdpowiedzUsuń
  2. za pewne taki gotowy ze sklepu, ja wolę sama zrobić.. ma o wiele lepszy smak ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń