czwartek, 6 lutego 2014

Babeczki mega śliwkowe

Testując ekologiczne śliwki Symbio zrobiłam kruche babeczki z bitą śmietaną i właśnie tymi super dobrymi śliwkami.

Śliwki Symbio są Niesiarkowane , dlatego mają tak cudowny smak są duże i bardzo słodkie. 

Babeczki mega śliwkowe

składniki
    1/2 kg mąki
    200 g masła
    2 żółtka
    3 łyżki śmietana 12%
    sól do smaku
    1 łyżka cukier
    śliwki suszone
    powidła śliwkowe
    1/2 litra śmietany 30 %
    3 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Zimne masło kroimy w plasterki dodajemy do mąki. Dodajemy odrobinę soli i trochę cukru. Następnie dodajemy żółtka i siekamy dużym nożem. Dodajemy śmietanę dalej szybko siekamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny.
Rozwałkowujemy ciasto wycinamy kółka , kółkiem wykładamy foremki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienie. Ciepłe babeczki wyciągamy z formy i zostawiamy do wystygnięcia. Na dno zimnej babeczki kładziemy łyżeczkę powideł śliwkowych. Na powidła kładziemy suszoną śliwkę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Nakładamy na babeczki . Ozdabiamy kawałkiem śliwki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz