Nie ma weekendu bez czegoś słodkiego. Dziś bardzo kruche ciasto z śliwkami i jabłkami. Wszystko doprawione odrobina cynamonu i kardamonu.
Mega kruche ciasto z śliwkami i jabłkami
składniki
2.5 szklanki mąki
2 żółtka
3 łyżki śmietana
200 g masła
Sól morska
2 łyżki cukier
3 jabłka
2 szklanki śliwki mrożone
4 łyżki cukru pudru
cynamon mielony
kardamon
Na stolnicę wsypujemy przesiana mąkę. Wyciągamy z lodówki zimne masło i kroimy je drobno dodając do maki . Wbijamy dwa żółtka, dodajemy cukier i odrobinę soli. Siekamy ciasto dużym nożem. Dodajemy śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę owijamy ją folią i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Na dużą patelnię dajemy śliwki pozbawione pestek, pokrojone jabłka, cukier puder i przyprawy , czyli kardamon i cynamon. Mieszamy i smażymy. Mieszamy od czasu do czasu.
Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i wykładamy nią tortownicę. Nakłuwamy spód widelcem. Wykładamy podsmażone owoce. Bierzemy druga kulę i palcami skubiemy ciasto i nakładamy je na owoce. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Pyszniutka.Zjem każdą szarlotkę.Też uważam,że nie powinno być weekendu bez czegoś słodkiego.Niestety tylko ja tak uważam,a oprócz mnie w domu jest moja żona, która twierdzi że jestem żarłokiem,chociaż ja jej mówię,że jestem smakoszem.
OdpowiedzUsuńmy ludzie kochający gotowanie widzimy różnicę między smakoszem a żarłokiem :) pozdrowienia dla żony
Usuńbardzo lubię takie ciasta, pycha:)
OdpowiedzUsuń