Fajna ciepła przystawka do drugiego dania. Wspaniale zastępuje sos do tego sztuka mięsa i ziemniaczki - obiad gotowy .
Pieczarki z warzywami na ciepło
składniki
20 dag pieczarek
1 szklanka marchewki kostka
1 szklanka groszek mrożony
1 kostka bulionu drobiowego Winiary
pieprz czarny świeżo mielony
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1/2 szt cebuli
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę ,można użyć mrożonej kostki. Cebule siekamy drobno. Groszek zielony najlepiej świeży albo mrożony przelewamy wodą. Na dużej patelni rozpuszczamy masło , podsmażamy posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy plasterki pieczarek - mieszamy i chwilę smażymy . Dokładamy marchewkę i groszek. Smażymy ok 5 min. Do 1,5 szklanki gorącej wody wkładamy kostkę rosołową - rozpuszczamy. Do warzyw na patelnie dodajemy łyżkę mąki mieszamy i zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy pieprzem do smaku. Zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz