Dziś pierożki ale troszkę inne w postaci sakiewek. W środku mamy pyszny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy jęczmiennej. do tego rozpuszczone masełko z posiekaną cebulką .
Pierożki w kształcie sakiewek z farszem mięsnym
składniki
1/2 kg mąki
1 łyżka masła
Sól morska
1 szklanka wody
1/2 kg mięsa mielonego
1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
3 ząbki czosnek
majeranek
pieprz kolorowy ziarnisty
żółtko jaja
Robimy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku. Wodę zagotowujemy do szklanki wody dajemy łyżkę masła i mieszamy aby się rozpuściło. Pomału wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę . Rozwałkowujemy je podsypując mąką. Wycinamy kółka. Do mięsa mielonego dodajemy żółtko. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy zimną kasze . Wyrabiamy ciasto. Dodajemy sól, pieprz i majeranek do smaku. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Jeszcze raz dobrze wyrabiamy masę mięsną. Na kółka ciasta nakładamy po łyżeczce farszu mięsnego. Zaklejamy jak pieroga i łączymy boki tworząc saszetkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z rozpuszczonym masełkiem z podsmażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz