Risotto z ryżem białym i ryżem dzikim zrobione na masełku z dodatkiem wina białego i odrobiny parmezanu . Do tego kilka łyżek słodkiej kukurydzy .
Risotto na białym winie z ryżem dzikim i białym
składniki
1 woreczek ryżu dzikiego
2 woreczki ryżu białego Arborio Podravka
1/2 puszki kukurydzy
Sól morska
1 szt cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
3/4 szklanki wino białe
4 łyżki parmezan
2 szklanki bulionu warzywnego
koperek
Na dużej patelni rozpuszczamy masło i olej. Podsmażamy posiekaną cebulkę. Po chwili kiedy cebulka zacznie się rumienić wsypujemy ryże biały i dziki. Mieszamy i chwilę smażymy aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy białe wino. Smażymy - dusimy aż alkohol wyparuje. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki i dusimy dalej. Kiedy ryz wypije bulion znów dolewamy bulionu , robimy tak aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy parmezan - mieszamy. Dodajemy odcedzona kukurydzę. Mieszamy , doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz