niedziela, 1 stycznia 2012

Leciutkie i zdrowiutkie roladki z soczewicą

Soczewica -Ziarna soczewicy, choć bardzo małe, są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł wartościowych składników odżywczych. Są bardzo bogate w błonnik, który nie tylko obniża poziom złego cholesterolu, ale również zapobiega nagłym wzrostom poziomu cukru we krwi i sprzyja prawidłowemu działaniu układu pokarmowego. Soczewica zawiera łatwo przyswajalne białko oraz mnóstwo witamin (B1, B2, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych (Fosfor, Magnez, Żelazo, Cynk). Co ważne, mogą ją jeść również ci, którzy dbają o linię – nie zawiera prawie tłuszczu i jest niskokaloryczna (230kcal na szklankę ugotowanej soczewicy).

SKŁADNIKI:
  • * 1 szkl soczewica,
  • * 2 szt pierś z kurczaka,
  • * 3 kawałki papryka marynowana,
  • * 3 ząbki czosnek,
  • * Sól,
  • * Ziarenka Smaku winiary
  • * 1 łyżeczka masło,
  • * natka pietruszki
Piersi z kurczaka przecinamy i rozbijamy na małe bitki . Każdy płat solimy . Soczewicę gotujemy ok 10 min . Odcedzamy .Zimną soczewicę miksujemy ,dodajemy posiekana paprykę ,wyciśnięty czosnek ,Ziarenka smaku do smaku .Mieszamy . Każdą rozbitą pierś smarujemy pastą z soczewicy Zawijamy .Na patelni teflonowej rozpuszczamy łyżeczkę masła obsmażamy roladki z każdej strony . Zalewamy wodą ,dodajemy łyżeczkę Ziarenek Smaku winiary  i dusimy pod przykryciem .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz