czwartek, 27 czerwca 2013

Bagietka z domowym serem topionym

 Robicie domowy serek topiony z twarożku . Polecam jest niesamowity .


Bagietka z domowym serem topionym

składniki

    2 szt bagietki
    1/2 kg twarogu
    2 łyżeczki sody
    Sól morska
    pieprz kolorowy ziarnisty

Bagietki lub inne bułki przekrawamy na pół i wyciągamy środek. Twaróg używamy swojski lub na wagę. Najlepszy jest twaróg stary który ma ok 4-5 dni. Wtedy kruszymy go do miski solimy i dodajmy sodę .Mieszamy nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach na serze pojawia się jakby topiony serek - u nas nazywamy to smarkaty. Wtedy do misce postawionej na parze podgrzewamy ten serek , mieszając- tak powstanie serek topiony. Wlewamy go do miseczki z bułki i ozdabiamy pieprzem kolorowym.


2 komentarze:

  1. ooo, genialne! nie wiedziałam, że tak łatwo można zrobić swój serek topiony! koniecznie muszę się za to wziąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności:0 chętnie bym zjadła coś takiego na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń