poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Serniczek z brzoskwinią

  Ciasto
    * 3 szkl mąka pszenna,
    * 20 dag margaryna Kasia,
    * 5 szt żółtka,
    * 5 łyżek cukier puder,
    * 1 łyżeczka proszek do pieczenia,

     Nadzienie serowe,

    * 1 kg twaróg tłusty,
    * 1 szt jajko,
    * 15 dag margaryna Kasia,
    * 1 szkl cukier puder,
    * 1 szt budyń śmietankowy,

     Nadzienie brzoskwiniowe,

    * 85 dag brzoskwinie z puszki,
    * 5 szt białka,
    * 1 szkl cukier,
    * 1 szczypta Sól


Przygotowanie ciasta.



Z podanych składników zagniatamy ciasto .Dzielimy je na 2 częśći - w stosunku 2/3  i 1/3 .
1/3 włożyć do lodówki  a reszte rozwałkować .Wyłożyć nim blaszkę  25x40.
Przygotowanie nadzienie serowe.
Ser zemleć .Margarynę utrzeć wraz z cukrem pudrem i jajkami ,na masę .Wymieszać z serem i budyniem w proszku . Masę serową dać na ciasto .wyrównać .
Nadzienie brzoskwiniowe.
Brzoskwinie osaczyć ,pokroić w plastry i położyć na serze.
Białka ubić z odrobiną soli i cukrem na sztywną pianę .Pianę dać na brzoskwinie .
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na białka .
Piec 1 godzinę  w 170 stopniach .

2 komentarze:

  1. Moja siostra dokładnie taki sam robi:) smaczny choć ja zrobie taki jak będą truskawki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Mama robi podobny, ale nie identyczny:) Wczoraj znikną niesamowicie pyyyszny. Twój pięknie wygląda i napewno równie fajnie smakuje;)

    OdpowiedzUsuń