piątek, 26 października 2012

Dorsz z puree z marchewki

Lekkie dietetyczne i smaczne.

Dorsz  z puree z marchewki

składniki
     2 kawałki filetu z dorsza
    4 marchewki,
    sok z cytryny
    skórka z cytryny ,
    sól morska,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    1  ziemniak,
    1 łyżka masła,
    kolendra

Filet z dorsza myjemy osuszamy . Solimy doprawiamy pieprzem do smaku i gotujemy na parze. Po ugotowaniu wykładamy na talerze i kropimy cytryną .

Marchewki i ziemniaka obieramy kroimy na mniejsze części wtedy szybciej się ugotuje.Gotujemy w małej ilości wody . Gdy warzywa są miękkie a woda prawie odparowała miksujemy warzywa. Dodajemy masło,sproszkowaną kolendrę , sól,pieprz i sok z cytryny do smaku . Miksujemy . Podajemy na dorszu .



2 komentarze:

  1. Witam:) świetny przepisa, ale mam pytanie czy to jest przepis na dwa filetowane dorsze czy tez na dwa filety z dorsza?

    OdpowiedzUsuń
  2. Paulinko to jest przepis na 2 osoby czyli 2 kawałki ryby a jakiej wielkości , to zależy od naszego apetytu :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń