Lekkie dietetyczne i smaczne.
Dorsz z puree z marchewki
składniki
2 kawałki filetu z dorsza
4 marchewki,
sok z cytryny
skórka z cytryny ,
sól morska,
pieprz kolorowy ziarnisty
1 ziemniak,
1 łyżka masła,
kolendra
Filet z dorsza myjemy osuszamy . Solimy doprawiamy pieprzem do smaku i gotujemy na parze. Po ugotowaniu wykładamy na talerze i kropimy cytryną .
Marchewki i ziemniaka obieramy kroimy na mniejsze części wtedy szybciej się ugotuje.Gotujemy w małej ilości wody . Gdy warzywa są miękkie a woda prawie odparowała miksujemy warzywa. Dodajemy masło,sproszkowaną kolendrę , sól,pieprz i sok z cytryny do smaku . Miksujemy . Podajemy na dorszu .
Witam:) świetny przepisa, ale mam pytanie czy to jest przepis na dwa filetowane dorsze czy tez na dwa filety z dorsza?
OdpowiedzUsuńPaulinko to jest przepis na 2 osoby czyli 2 kawałki ryby a jakiej wielkości , to zależy od naszego apetytu :) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuń