poniedziałek, 10 grudnia 2012

Risotto z cieciorką

 Risotto zawsze smakuje zawsze jest pyszne kremowe delikatne . Dziś u mnie z cieciorką i porem .

Risotto z cieciorką 

składniki
  1 puszka cieciorki
    1  por,
    20 dag kiełbasy,
    100 ml białe wino,
    300 gram ryż do risotto KUPIEC
    bulion warzywny Winiary
    pieprz kolorowy ziarnisty  KAMIS
    1 łyżka masła,
    2 ząbki czosnku

Rozpuścić masełko na dużej patelni . Por umyć i pokroić w plasterki . Czosnek wycisnąć. Na maśle podsmażamy pora i czosnek. Smażymy ok 4 min . Wsypujemy ryż . Mieszamy . Dolewamy wino mieszamy czekamy aż alkohol wyparuje- zredukuje się . Następnie podlewamy chochlą bulionu . Mieszamy kiedy ryż wypije bulion wlewamy kolejną chochlę .Dodajemy resztę wywaru po jednej chochli, mieszamy od czasu do czasu (zajmie to około 20 minut) Kiełbasę kroimy w kosteczkę podsmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu . Podsmażoną dodajemy do ryżu. Cieciorkę odsączamy także dodajemy do risotto. Mieszamy . Doprawiamy pieprzem i solą do smaku .


1 komentarz:

  1. Kurcze, a ja jeszcze nie jadłam cieciorki. To danie wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń