Risotto zawsze smakuje zawsze jest pyszne kremowe delikatne . Dziś u mnie z cieciorką i porem .
Risotto z cieciorką
składniki
1 puszka cieciorki
1 por,
20 dag kiełbasy,
100 ml białe wino,
300 gram ryż do risotto KUPIEC
bulion warzywny Winiary
pieprz kolorowy ziarnisty KAMIS
1 łyżka masła,
2 ząbki czosnku
Rozpuścić masełko na dużej patelni . Por umyć i pokroić w plasterki . Czosnek wycisnąć. Na maśle podsmażamy pora i czosnek. Smażymy ok 4 min . Wsypujemy ryż . Mieszamy . Dolewamy wino mieszamy czekamy aż alkohol wyparuje- zredukuje się . Następnie podlewamy chochlą bulionu . Mieszamy kiedy ryż wypije bulion wlewamy kolejną chochlę .Dodajemy resztę wywaru po jednej chochli, mieszamy od czasu do czasu (zajmie to około 20 minut) Kiełbasę kroimy w kosteczkę podsmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu . Podsmażoną dodajemy do ryżu. Cieciorkę odsączamy także dodajemy do risotto. Mieszamy . Doprawiamy pieprzem i solą do smaku .
Kurcze, a ja jeszcze nie jadłam cieciorki. To danie wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń